mandag 26. mars 2012

En ekte fløtepus?

Bilde er hentet fra Sodahead.com

I dag har jeg sittet en liten stund og fundert over hva jeg skulle blogge om. Jeg har hundrevis av ideer, men ingen av dem virket interessante nok. Så, plutselig, falt et ord ned i hodet mitt;  Fløtepus. Er det et interessant ord, spør kanskje du. Tja, har jeg lyst til å svare. Ord som jeg ikke uten videre kjenner opprinnelsen til er interessante, synes jeg. Fløtepus er et merkelig uttrykk. Hva betyr dette uttrykket? Hvor kommer det fra? Da jeg søkte etter  ordet hos Google og ikke fant noe om uttrykkets opprinnelse ble jeg ekstra bestemt på å komme til bunns i dette.  Så her er vi. La meg med dette  erklære at ukas ord er fløtepus.


Bokmålsordboka forklarer betydningen av fløtepus på denne måten:fløtepus - i overført betydning: glattslikket og innsmigrende mannsperson

Forklaringen på hva uttrykket betyr i dag er i og for seg greit. Men det er jo et rart uttrykk, synes du ikke?  Dette tenkte jeg at jeg skulle drøfte litt. Ordet fløtepus består jo av ordene fløte og pus. Pus er et kjælenavn for en katt og lar tankene gå til søte og myke ting. Siden fløte er "bedre" eller mektigere enn melk, var det nok sett på som bedre å gi Pus (katten) fløte enn melk. Kanskje en kresen katt som bare ville ha fløte, eller en bortskjemt katt som bare fikk fløte er den opprinnelige betydningen til fløtepus?

Har du en annen teori, eller vet svaret hadde det vært hyggelig om du hadde lagt det inn i en kommentar nedenfor. :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar