torsdag 15. mars 2012

Har du fått lang nese?

Neida. Jeg spør ikke om nesa di har vokst i det siste, og jeg mener heller ikke å være frekk. Men hva betyr egentlig uttrykket "å få lang nese"?

Når noen sier at de har fått lang nese, trenger du ikke å se ekstra nøye midt i ansiktet på dem. Nesa har nok akkurat den samme størrelsen som den hadde sist dere møttes. Noen tror kanskje dette refererer til historien om Pinocchio som får stadig lengre nese jo mer han lyver. Det er godt tenkt, men allikevel ikke riktig. Uttrykket betyr nesten det motsatte. Det er ikke den som har fått lang nese som har løyet eller lurt noen, men den som har fått lang nese har blitt lurt. Personen med lang nese er altså offeret i denne situasjonen.

La meg forklare nærmere. Tenk deg for eksempel at du skal kjøpe en mobiltelefon på nettet. Du søker lenge og finner til slutt den du ønsker deg til en veldig god pris. Alt ser bra ut. Du har fått sett bilde av mobilen og alt virker seriøst. Derfor betaler du mobilen. Du går og gleder deg til den nye telefonen kommer i posten. Når hentelappen kommer, løper du smilende avgårde til postkontoret. Du henter pakken og åpner den i en fart. Problemet er at pakken kun inneholder en lekeversjon av mobilen du ønsket deg. Du har blitt lurt, og har fått lang nese.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar