mandag 16. april 2012

Høflighetsfraser i hverdagen


Hva er høflighetsfraser? I dagens samfunn kan det virke som om vi har fått for dårlig tid til å være høflige.  Å være høflig betyr å vise hensyn for andre mennesker, dvs. at man stopper opp lenge nok til å tenke over  hvordan andre mennesker bli påvirket av våre handlinger. En høflighetsfrase er et uttrykk vi bruker for å vise høflighet. I noen situasjoner er det uhøflig å ikke bruke en høflighetsfrase. I dette blogginnlegget skal jeg se på noen viktige høflighetsfraser som vi møter hverdag.Hilsninger


"Hei!"

Dette lille ordet er den viktigste høflighetsfrasen. Når du møter mennesker er det høflig å si Hei. I dag er dette ordet en høflig hilsen i de aller fleste sammenhenger der vi møter en person. Denne hilsenen kan brukes hele dagen.


"God dag!"

Denne høflighetsfrasen betyr omtrent det samme som Hei!, men den er mer formell. Det betyr at vi sier God dag i situasjoner der vi ikke kjenner den andre personen så godt, eller ønsker å være ekstra høflige.  Denne hilsenen brukes mest midt på dagen. Om morgenen og kvelden byttes ofte uttrykket ut med God morgen! eller God dag!.


"God morgen!"

En høflighetsfrase vi bruker tidlig om morgenen. Når du bruker denne frasen ønsker du den andre personen en god morgen.


"God kveld!"

En høflighetsfrase vi bruker på kvelden. Når du bruker denne frasen ønsker du den andre personen en god kveld.Å vise takknemlighetEn viktig del av høflighet består av å vise takknemlighet, dvs. å takke når noen gjør noe hyggelig og vise at man setter pris på det.


"Takk!"

Dette er den enkleste måten å takke på. Vi bruker denne frasen når noen holder opp døra for oss, når vi får tilbake penger i butikken og når noen gir oss et kompliment (dvs. når noen sier noe pent om oss).


"Tusen takk!"

Denne frasen bruker vi ofte når vi får noe av noen, eller når vi skal vise at vi er ekstra takknemlige for det noen har gjort for oss.


"Mange takk!"

Dette uttrykket blir brukt omtrent på samme måte som tusen takk, men er ikke like vanlig. Tusen takk! har i stor grad overtatt for mange takk som i dag kanskje virker litt gammeldags, iallfall i Oslo-området. Det kan være forskjeller avhengig av hvor i Norge man bor.


"Takk for hjelpen"

Dersom noen har hjulpet deg med å bære matvareposer, eller løfte en barnevogn av eller på bussen eller toget, er det høflig å si Takk for hjelpen!.

Å vise omtanke (dvs. å vise at du bryr deg om noen)


"Hvordan går det med deg?"

Når vi møter en annen person vi kjenner og har tid til å stoppe opp et øyeblikk, spør vi ofte Hvordan går det med deg?. Dette viser at vi bryr oss om den andre personen, dvs. at vi vil vite hvordan den andre personen har det. En annen måte å vise samme omtanke på er ved  si Hvordan står det til? Eller Hvordan har du det?


Å gjengjelde omtanke (dvs. å vise omtanke tilbake)
Hva er det høflig å svare når noen spør om hvordan det går med deg?  Ofte svarer vi Takk, bare bra. Hvordan går det med deg?. Vi takker for at den andre personen spør, forteller hvordan vi har det og stiller samme spørsmål tilbake. Ofte svarer vi at det går bra for å være høflige uansett om vi har det kjempebra eller bare middels bra. Om vi kjenner personen godt, eller det er veldig tydelig at vi ikke har det bra, kan vi fortelle dette.
 
Eksempel 1:
Du møter en nabo som du ikke har snakket med på et par uker. Hun spør: Hvordan går det med deg? Egentlig har du veldig vondt i hodet og er sår i halsen. Dersom du ikke kjenner naboen din godt vil du antageligvis bare svare Takk, bare bra."Om denne naboen også er en venn, kan du fortelle mer om hvordan du har det.


Eksempel 2:
Du møter en nabo som du ikke har snakket med på et par uker. Hun spør: Hvordan går det med deg? I dette eksempelet har du brukket foten og går med krykker. Det er veldig tydelig at du ikke har det så bra. Dette bør du si noe om. Du kan svare Takk, men det går ikke så veldig bra. Jeg har brukket foten.  Ellers har jeg det fint.Dersom du bare sier at du har det bra, virker dette veldig rart siden naboen din kan se at du ikke har det veldig bra. Du trenger ikke å fortelle mange detaljer dersom ikke naboen din spør mer, eller du kjenner naboen godt.Når vi går fra et annet menneske - avskjedshilsener


"Ha det"

Når vi går hjem for dagen, har betalt for matvarer i matbutikken eller har snakket i telefonen sier vi Ha det! Dette er en forkortelse for Ha det bra!. Dette uttrykket i kort eller full form er det uttrykket vi oftest bruker når vi går fra en annen person.


"Ha en fin dag"

Dette er en veldig hyggelig hilsen å bruke når noen skal gå. Denne hilsenen er hyggeligere enn et vanlig Ha det!, menden er ikke nødvendigvis høfligere. Mennesker i serviceyrker som butikkmedarbeidere og  resepsjonister som hjelper en kunde om gangen bruker ofte  hilsenen Ha en fin dag! når en kunde skal gå.

"Vi ses"
Dette er også en alternativ avskjedshilsen vi kan bruke når vi skal gå. Denne hilsenen er ganske uformell, og det bør være planlagt at personene som går fra hverandre skal treffes igjen snart.

6 kommentarer:

 1. Hei! Jeg oppdaget denne bloggen helt tilfeldigvis i dag da jeg søkte på: Høflighet på norsk. Dette var en veldig nyttig side! Fint laget også! Jeg savner "God bedring" og "takk for maten". Nyttige høflighetsfraser i hverdagen! Vennlig hilsen Ingebjørg

  SvarSlett
 2. "Unnskyld "og "i like måte" er ganske brukt i hverdagen også.

  SvarSlett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 4. ''På forhånd- takk''. ''Takk for tilbakemelding''.

  SvarSlett
 5. "Jeg er veldig takknemlig for...."
  "Kunne jeg få hjelp av deg?"

  SvarSlett