tirsdag 3. april 2012

Utenlandske foreldre får sjokk av norske barnehager


Visste du at utenlandske foreldre i Norge som skal sende barna sine i barnehagen ser med skrekk og gru på norske barnehager? I våre barnehager har vi natur, bakker, store steiner og høye trær som barna får lov til å boltre seg med.


I Australia fjernes alle naturlige risikoer. I England får ikke de eldste barna alltid lov til å gå ut når det er snø og is ute i frykt for at de skal slå seg. Landskapet i barnehagen skal helst være flatt, trær fjernes, store steiner graves opp og kunstgress og sand settes inn. Barnehager skal være et trygt sted. Strenge lover og regler sørger for det. Dette temaet ble tatt opp i programmet Schrödingers katt på NRK 1.3.2012 og 8.3.2012


Hvorfor tenker Norge så annerledes? I Norge mener vi at barn skal få lov til å leke.
-  Å slå seg er en naturlig del av barns lek, sier Ellen Beate Sandseter, Førsteamanuensis ved Dronning Mauds Minne. Hun forsker på barns risikofylte lek i barnehagen. Internasjonale studier viser at det ikke er lekeapparatene som forårsaker ulykker ved barnelek, men heller barnas spontane lek og påfunn. Dermed skulle det ikke ha noe å si om barna klatrer på et lekestativ eller i et tre, dersom du ser bort ifra at klatring i trær gir større motoriske utfordringer for barn.


Australske Rikki Skrødal er barnehagestyrer ved Trondheim International School. Hun hadde foretrukket at barna ikke drev med "risikofylte aktiviteter" som klatring på store steiner og klatring i høye trær i barnehagen. Dersom barna trenger å lære at man av og til slår seg,  vil hun helst at dette er en livslærdom barna får utenfor barnehagen når foreldrene er sammen med dem.


Selv synes jeg det er ganske utrolig at barn ikke skal få lov til å klatre i trær og løpe opp og ned bakker. Selvfølgelig vil det bli noen blåmerker og skrubbsår, men det er jo en del av å være barn. Når det er sagt, er jeg veldig glad for at sikkerhet på lekeplasser har blitt større enn det den var da jeg var liten. I skolegården vår hadde vi et høyt klatrestativ som på det høyeste var ca. 3 meter over bakken. Dersom du falt ned fra dette ville du ha falt rett ned i asfalten. Dette er langt fra en heldig kombinasjon. Vi skal ikke sy puter under armene på små barn, men det er lov å bruke hodet. Vi får håpe at det er mye sunn fornuft og god hodebruk i norske barnehager.

Mener du at norske barnehager er farlige for barn? Legg gjerne igjen en kommentar med din mening.

Ønsker du å se klippene fra Schrödingers katt kan du trykke her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar