søndag 5. august 2012

I ny og ne


I det forrige innlegget om Norsksonens sommerferie brukte jeg uttrykket "i ny og ne". Dette er et fast uttrykk som brukes med betydningen "av og til" eller " en gang i blant". Uttrykket i ny og ne  kommer fra månens faser. Når månen vokser seg større, sier vi at månen er i fasen som kalles ny. Når vi har hatt en fullmåne, dvs. når månen ser ut som en stor, gul ost, går den inn i en ny fase der den igjen blir mindre. Vi sier at månen er i fasen ne.

Ny og ne er to av månens fire hovedfaser som er del av en månesyklus. En månesyklus er normalt på 29,5 døgn. Du kan lese mer om Månen og dens faser hos Store Norske Leksikon.

Eksempel:
Jeg følger med på nyhetene i ny og ne.

Med denne setningen sier personen at han av og til ser på nyhetene. Det er ikke noe som gjøres veldig ofte, men heller ikke svært sjelden.


3 kommentarer:

  1. Dette var veldig hjelpsom!

    SvarSlett
  2. Takk, det var veldig lett å forstå :)

    SvarSlett
  3. Takk for forklaringen. Men hvor lenge mens det i uttrykket "i ny og ne"? Bokstavlig blir det da 14,75 døgn, men selv har jeg tenkt at det kan strekke seg til et par ganger i året. Men det var før jeg virkelig tenkte over hva ny og ne egentlig kommer fra.. Vanskelig det der..

    SvarSlett