søndag 24. februar 2013

Å stikke halen mellom bena


"Å stikke halen mellom bena"  er et uttrykk vi bruker når noen har gjort noe dumt som de blir flaue for. Uttrykket kommer fra måten dyr oppfører seg på. En hund som er blid og fornøyd har en ganske rett hale som står litt ut. Når hunden føler seg dum faller halen rett ned. Hunden går da litt trist av gårde med halen mellom bena.

 
Vi bruker uttrykket om mennesker når de har som mål å gjøre noe som det viser seg at de ikke lykkes med.

 
Eksempel:
Maren reiste til Hollywood for å bli filmstjerne.
Fem år senere kom hun hjem med halen mellom bena.

 
Uttrykket "med halen mellom bena" forteller oss at det ikke gikk slik som Maren ønsket. Hun klarte ikke å bli filmstjerne i Hollywood, og kom tilbake uten å lykkes.


Når vi bruker uttrykket handler det ikke alltid om hva personen selv mener. I eksempelet ovenfor trenger ikke Maren selv å være flau eller angrende over at hun bodde fem år i Hollywood uten å bli filmstjerne. Ofte brukes det fordi personen vi bruker det om ikke klarte å leve opp til våre forventninger, eller fordi vi ønsker å understreke at de ikke lyktes.

1 kommentar:

  1. For en flott blogg! JObber selv med ord og uttrykk og skriver nå ferdig "Stolt som en hane" som trykkes i høset. Her har dere også laget et godt verktøy. Det lille heftet kommer til å omhandle uttrykk fra dyreriket med tre svaralternativer for hva saker og ting betyr.
    Med beste hilsen Gunnhild www.fagnorsk.no

    SvarSlett