onsdag 13. februar 2013

Alle hjerters dag


 
I morgen er det Valentine's Day, eller alle hjerters dag som dagen egentlig heter på norsk. Denne dagen feires i mange land, i ulike deler av verden den. 14. februar.  Alle hjerters dag er ikke en dag vi har lang tradisjon for å feire i Norge. Men de siste 20 årene har vi i februarmåned lagt merke til at butikkene  fylles med stadig flere hjerteformede sjokoladeesker,  store bamser med hjerter, røde roser og søte kort.  Mange av oss liker det, og mange av oss hater det.  Jeg tilhører gruppen som liker alle hjerters dag, men jeg er litt usikker på om jeg liker at feiringen skal være kjempestor og kjempedyr. Hva mener du?

 

Hvorfor feirer vi alle hjerters dag?


Da jeg begynte å jobbe med temaet alle hjerters dag hadde jeg egentlig tenkt å skrive om hvorfor vi feirer denne dagen. Jeg begynte derfor å lete etter informasjon om hvem sankt Valentine var. Sankt skrives ofte med forkortelsen St. Dette er en tittel som settes foran navnet til en helgen. En helgen er en person som gjorde en eller flere gode handlinger mens han eller hun levde. Etter at personen døde valgte den katolske kirken å gi denne personen status som helgen. MEN hva gjorde denne helgenen?

 
Etter å ha lest en del artikler og forsøkt å finne ut mer om St. Valentin, fant jeg ut at ingen vet helt sikkert hvem han var.  Valentin var et så vanlig navn i middelalderen at det finnes nesten 50 St. Valentin, og flere av disse har legender som knyttes til Valentinsdagen.  Ordet legende brukes om to ulike typer historier. En type legende er historier om fantastiske hendelser som er så fantastiske at vi har vanskelig for å tro at alt er sant. Disse historiene er nærmest sagn eller myter.  I tillegg kan legende også bety en historie om en helgens liv som er ment å styrke troen på religionen.  Disse legendene kan også være ganske fantastiske og inneholde hendelser og handlinger som er utrolige. En forskjell er at den siste legendetypen gir et større inntrykk av å være sanne. Her blir utrolige og fantastiske deler ved historien brukt til å styrke troen på religionen. Legendene om St. Valentin hører til den siste typen legender.

 
Siden det er vanskelig å knytte St. Valentin til én bestemt helgen og hendelse, bestemte jeg meg for å skrive et litt annet innlegg. Er det så viktig hvem som startet denne tradisjonen? Vi vet at inspirasjonen kom fra en helgen som het Valentin.  Uansett hvilke  romantiske handlinger som er inspirasjonen til feiringen,  er det minst like viktig å tenke på hvordan vi feirer.

 

Feiring av alle hjerters dag i Norge


 I Norge begynte man å feire alle hjerters dag på begynnelsen av 1990-tallet. De første kortene laget spesielt for denne dagen kom visstnok i norske butikker i 1993. Det betyr at dette er en svært ung tradisjon i Norge. Men er det en tradisjon som har kommet for å bli? Er det en tradisjon vi ønsker å ha? Eller er det bare enda en kjøpefest?  Selvfølgelig er det en kjøpefest! Når man skal gi noen man er glad i en oppmerksomhet, blir det ofte dyrt fordi vi ikke har tid til å sette oss ned og tenke ut de små gledene som varmer. Isteden løper vi til butikken og kjøper kort, roser og bamser. Og det er vel egentlig greit... HVIS det gjør oss glad. Dessverre er ikke denne dagen alltid en dag som gjør oss glad. Mange blir triste når 14. februar kommer og de ikke har en kjæreste. Andre blir frustrerte fordi de ikke har nok penger til å være med på kjøpefesten og kjøpe de dyreste gavene. Men er det slik vi ønsker at denne dagen skal være? Siden denne tradisjonen er så ny i Norge, har vi mulighet til å være med å forme den. Derfor må vi stille spørsmålet: Hvem ønsker vi at alle hjerters dag skal være for?

 

Gjør alle hjerters dag til en dag for alle hjerter!


Tanken om å gi en liten hilsen til den man er glad i er jo en positiv ting. Det tror jeg de fleste vil være enig i. Men må det kun være kjæresten som får en oppmerksomhet? Nei! Ok, så har mor og far egne dager i løpet av året, de kan sikkert få en ekstra klem på alle hjerters dag også. Og hva med datter og sønn? De kan jo også fortjene en ekstra klem. Og hva med venner? Selvfølgelig fortjener venner en liten oppmerksomhet på denne dagen. Skal vi gjøre som i USA, med vekt på den Hollywoodvarianten vi ser på film,og kun la kjærester feire alle hjerters dag? Eller skal vi gjøre som i Storbritannia? Der har dagen vokst til å bety at alle du bryr deg om kan gis en hyggelig hilsen fordi de er til. Det er ikke mange tradisjoner vi har muligheten til å påvirke, men denne er så ny at vi har muligheten. Bruk denne sjansen!


Personlig, ønsker jeg å bruke alle hjerters dag til å gi en hilsen til alle mine nære og kjære, ikke bare kjæresten min.
 

Hvem skal du gi en bit av hjertet ditt til i morgen?Ønsker dere alle en fantastisk alle hjerters dag av hele mitt hjerte.

 
Kilder:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar