tirsdag 26. mars 2013

Norskprøver våren 2013Bildet er et skjermbilde fra Folkeuniversitetets påmelding til norskprøve 2 og 3
Nå er vi i slutten av mars og det er igjen på tide å bestemme seg for om du ønsker å melde deg på neste runde av norskprøve 2 eller 3. Neste runde av skriftlige norskprøver avholdes 27. mai for norskprøve 2 og 28. mai for norskprøve 3.  Muntlige prøver avholdes omtrent på samme tidspunkt, men ved større skoler holdes de muntlige prøvene ofte i uken før den skriftlige prøven.  Husk at det er mulig å melde seg på norskprøve 2 skriftlig og norskprøve 3 muntlig, eller motsatt.

Selv om det er en stund til norskprøvene er påmeldingfristen allerede mandag 8. april. Det betyr at du må gå inn på Folkeuniversitets sider og melde seg på. Du kan følge denne linken her. Denne gangen koster muntlig og skriftlig norskprøve 500 kroner hver. Det vil si at dersom du skal melde deg opp til begge må du betale 1000 kroner.

Hva bør du ha tenkt igjennom før du melder deg opp?


Før du melder deg opp må du ha DUF-nummeret  eller personnummeret ditt klart. Et DUF-nummer er et ID-nummer som blir gitt til personer som ikke er registrert i folkeregisteret. Nummeret har 12 siffer og står blant annet på ID-kortet asylsøkere får fra UDI. Dersom du ikke har fått DUF-nummer og heller ikke vet fødselsnummeret ditt, kan du fortsatt melde deg opp. Da velger du det nederste alternativet fra bildet vist ovenfor.

 
En annen ting du bør ha tenkt på er hvilken skole du ønsker å ta prøven på dersom du melder deg opp i en større by som f.eks Oslo. Det er alltid lurt å velge den skolen man kjenner best. Da slipper man stresset ved å finne fram på et nytt sted på  prøvedagen. Om du ikke er kjent ved en skole bør du passe på at du vet hvordan du kommer deg dit og hvor lang tid det tar å reise dit før prøvedagen. Det er dumt om slike ting skal påvirke resultatene dine på prøvedagen ved at du kommer for sent eller blir ekstra nervøs på prøven.

Er du klar til prøven?


Om du er klar til prøven eller ikke er noe du må bestemme selv siden det er dine penger du bruker. Dersom du går på norskkurs har du antagelig fått en anbefaling fra læreren din om du bør melde deg opp. Mange elever blir anbefalt å vente, men velger å melde seg opp. Det er helt greit, og noen ganger går det bra. Det du allikevel må tenke på er at halvannen måned (dvs. 1 og en halv måned) er liten tid når det gjelder språkinnlæring. Selv om noen elever kan klare å lære mye språk på denne tiden, vil veldig få lære så mye at det betyr forskjellen mellom bestått og ikke bestått. De aller fleste lærere vil derfor anbefale elevene å være på nivå innen påmeldingfristen. Men som sagt, dine penger betyr ditt valg. Det er lov å prøve, men du bør være realistisk.

 
Da er det på tide for deg å ta et valg. Skal du ta prøven i mai eller har du tid til å vente til neste prøve i slutten av oktober? Påmeldingfristen til denne prøven er 16. september og da har du tid til å bruke litt av sommerferien til å øve.

Uansett når du velger å ta prøven, lykke til!

Dersom du ønsker å lese tidligere innlegg om norskprøvene kan du klikke her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar