torsdag 31. oktober 2013

God Halloween?


Halloween er en amerikansk høytid som man begynte å feire i Norge på slutten av 1990-tallet. Allikevel er det først de siste ti årene at høytiden har blitt vanlig å feire i Norge. I dag skal barna kle seg ut og banke på dører for å be om godteri. Når de banker på døren skal de si "knask eller knep". Knask er noe godt å spise på, mens knep er en rampestrek som de skal gjøre dersom de ikke får godteri.Heldigvis brukes ikke knep delen så mye i Norge. Å gjøre rampestreker fordi man ikke får godteri er en dårlig ide. Det bør absolutt være frivillig om man ønsker å delta i Halloween-feiringen eller ikke.

For og imot Halloween


Halloween har nok kommet for å bli i Norge. Noen synes det er bra, andre synes at det er trist at en amerikansk høytid som butikkene tjener mye penger på skal bli vanlig. De fleste er positive til at barna får lov til å kle seg ut, men negative til at barn skal læres til å gjøre rampestreker dersom de ikke får godteri. La oss håpe at vi klarer å slippe denne delen og at uttrykket "knask eller knep" bare blir et uttrykk man bruker for å spørre om godteri?

Hva skjer med julebukk og karneval?


Mange er skeptiske til Halloween. At de er skeptiske betyr at de er litt usikre på om dette er positivt eller negativt. Andre grunner til dette er at høytiden Halloween kan ødelegge andre norske tradisjoner. Tradisjonelt har man i Norge "gått julebukk" i romjula, dvs. perioden mellom jul og nyttår, og feiret karneval i februar. Karneval er uttrykket vi ofte bruker for det å kle seg ut. Å gå julebukk vil si at barna kler seg ut og går å besøk til naboene og underholder. Ofte synger de julesanger eller forteller vitser. Som takk får barna noe godt å spise. Mange synes denne tradisjonen er mer positiv siden barna faktisk gjør noe for å fortjene godteri. Det er til og med noen som har opprettet en Facebook-gruppe for å beskytte den norske tradisjonen med julebukk mot den amerikanske Halloween-feiringen. Spørsmålet er om året er langt nok for både Halloween-feiring, julebukk og karneval. Du kan besøke Facebook-gruppen Ut med knask eller knep, inn med julebukk.
Om du har lyst til å lese mer om karneval står det litt om denne feiringen i blogginnlegget om Fastelavnssøndag.

God torsdag!


Uansett om du skal være med å feire Halloween eller ikke, ønsker jeg deg en riktig god torsdag. Gjør torsdagen til en hyggelig dag, og kanskje du kan unne seg noe ekstra godt å knaske på til kvelden. Hos oss skal det tennes  en gresskarlykt og bakes brownies (amerikansk sjokoladekake til en amerikansk høytid).

Om du vil se hvordan gresskarlykten ble til kan du se lese om det her. Halloween-lykt i høstmørket.

1 kommentar:

 1. Faktisk har Halloween blitt feiret/markert i Norge jevnlig og det er en faktisk en gammel tradisjon. Forskjellen er bare at den faktisk kalles Allehelgensdag og den blir markert i KIRKEN, for det er en kristen høytid! F.eks. for noen år siden, da min mor hadde dødd i året som gikk, ringte de fra kirken og inviterte oss i familien til gudstjenesten i anledning dagen og spurte om vi ønsket at de skulle tenne lys og lese opp navnet til min mor. Det er altså tradisjonelt en dag hvor vi minnes de som har gått bort. Så Halloween er ingen amerikansk høytid, det er faktisk en kristen høytid. Forskjellen er bare at amerikanerne har gjort mer med denne høytiden enn det vi har, de har hatt en ikke-kirkelig feiring som har utviklet seg til det vi ser i dag. Så det blir faktisk litt feil å sammenlikne den med det å gå julebukk eller å sette disse opp mot hverandre. Personlig synes jeg det er trist at så få barn i dag går julebukk, og jeg synes flere foreldre skulle bli flinke til å oppmuntre barna til å gå. Vet mange har tradisjonen med å synge julesanger når de går julebukk, noe jeg kan forstå at mange barn ikke har lyst til eller vil, men det er faktisk ikke nødvendig. Da vi gikk julebukk da jeg var liten på slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet, kledde vi oss ut og gikk rundt, men vi sang ikke. Vi bare viste oss, tullet og tøyset og hadde det morsomt, og alle belønnet oss med godsaker, kaker, frukt, nøtter og godteri de hadde i hus pga høytiden. Denne varianten av julebukk tror jeg flere barn ville være mer interessert i å holde levende, for de har bare ikke lyst til å synge (kanskje de synes det er flaut, ikke er de store sangfuglene elns?). Tror de fleste ville synes det var morsomt å få julebukker på besøk, sang eller ikke sang! :)

  Hvorfor ikke ha moro to ganger i løpet av høst/vinter, først gå knask eller knep, så gå julebukk? Dobbel moro for barn og voksne!!!

  PS! Det har sneket seg inn en liten "trykkleif" i innlegget ditt, en eneste feil bokstav gjør at du har skrevet noe jeg har erfart at mange med norsk som andrespråk skriver og sier feil. Du skriver nemlig:
  "Gjør torsdagen til en hyggelig dag, og kanskje du kan unne seg noe ekstra godt å knaske på til kvelden. "
  Det skal selvsagt ikke være "du kan unne SEG", men "du kan unne DEG"... Kanskje noe å rette, så ikke det blir gjentatt av leserne dine? :) Var forresten litt morsomt å se at du nå nevnte torsdag spesielt, fordi jeg tilfeldigvis akkurat hadde nevnt noe om denne dagen i kommentaren til deg annetsteds (da som et eksempel)... :)

  Ha en fin torsdag og Allehelgensdag (jeg tviholder på det navnet, vi trenger ikke "Halloween")!

  SvarSlett