torsdag 16. januar 2014

Hvor klar er du til norskprøve 2 skriftlig?Nå er det litt mer enn 14 dager til norskprøvene. Når du meldte deg på prøvene virket det som om du hadde god tid til å lære det du trengte for å bestå prøven. Nå er det kort tid igjen. Har du ikke begynt å forberede deg, bør du gjøre det nå.


5 ting du bør gjør før prøven


1) Lytteforståelse - Hør så mye du kan på norsk radio. Det gjør ikke noe om du ikke forstår alt. La ordene slippe inn i hodet ditt. Når du begynner å bli sliten i hodet hører du litt mer før du lar hodet hvile. Når hodet ditt føles klart igjen, er det bare å skru på radioen og høre mer. For å orke å høre mest mulig kan det være lurt å bytte på å høre med og uten ørepropper.

2) Leseforståelse - Les mye aviser. Jeg anbefaler deg nettavisene klartale.no, vg.no, dagbladet.no og abcnyheter.no. Se om du kan lese ca. 20 - 30 minutter om dagen. Om du liker å lese ukeblader kan du gjerne også lese blader som Se og Hør, KK, Det Nye, Her og nå og andre ukeblader. Det er ikke så viktig hva du leser. Språk er språk, men les ekte tekster. Med "ekte tekster" mener jeg tekster som er skrevet for å informere.

3) Skriftlig produksjon - Øv på de ulike sjangerne som er vanlige på norskprøve 2. Skriv invitasjoner, beskjeder, postkort, takkekort og annonser. Du må vite hva som skal være med i en tekst i de ulike sjangerne.

4) Skriftlig produksjon - Skriv så mye du kan. Gjør mange skriveoppgaver og bruk ordbok. Selv om du ikke kan ha med deg ordbok på prøven er det lurt å bruke ordbok mens du øver. Når jeg sier ordbok, mener jeg den ode gamle ordboka. Ikke bruk ordbøker på nettet eller google translate. Disse er fine til sitt bruk, men jeg tror du lærer mer rettskrivning med en bok. Det er mer slitsomt, men det er derfor jeg også tror at du lærer mer. Ikke alle vil være enig med meg, men dette er mitt råd til deg.

5) Skaff informasjon om prøvene -  Les om prøvene på nettet og snakk med personer som har tatt dem. Jo mer du vet om prøvene, desto bedre kan du forberede deg. På Norsksonen har jeg samlet opp mange blogginnlegg om norskprøvene. Les om norskprøvene her. Det kan  også være lurt å lese på sidene til http://www.123norsk.com/. Her står det mange nyttige tips til norskprøvene med forslag til skriveoppgaver og øvelser for leseforståelse.

Hva venter du på? Sett i gang!

Lykke til!


2 kommentarer: