torsdag 13. februar 2014

Den overraskende nyheten om naboens kaffeinvitasjon


Mange som kommer til Norge synes at Norge er et lite sosialt land. Vi løper forbi naboen til eller fra jobb. Vi kaster ut et hei for høflighets skyld, men det er ikke alltid vi rekker å smile i forbifarten. Ikke smile ordentlig, med øynene. Noen ganger rekker vi knapt å se hvilken nabo vi hilser på. På bussen sitter vi for oss selv med og stirrer ut av vinduet, eller leker med mobilen. Vi snakker ikke med folk vi ikke kjenner. Men vi har noen sosiale koder som kanskje ikke alle forstår.

Den norske dugnaden er kjent. Det er viktig å være med på dugnad for å bli bedre kjent med naboen. Men vet du hva det betyr når naboen din inviterer deg på kaffe? Dette spørsmålet virker så lite. Det er jo bare et spørsmål om du har lyst på noe varmt å drikke. Men egentlig så er det ikke det naboen spør deg om. Å invitere noen på en kopp kaffe er det samme som å rekke ut hånden og si #jeg vil gjerne bli bedre kjent med deg". Hvis du svarer nei uten å avtale å møtes på et senere tidspunkt, er du uhøflig. Kanskje blir du spurt igjen, eller kanskje virket det som om du ikke liker naboen din.

Noen tenker kanskje nå, men jeg liker jo ikke kaffe. Det gjør ingenting. Du trenger ikke å drikke kaffe. Ofte kan du få te istedenfor. I verste fall kan du be om et glass vann. Forklar at du ikke drikker kaffe, men at du ble så glad for invitasjonen. Det er ikke så farlig å være ærlig så lenge du tar imot invitasjonen.


2 kommentarer: