onsdag 26. februar 2014

I grevens tid


Her om dagen kom en av elevene mine inn i klasserommet akkurat i det vi skulle begynne en gruppeøvelse der en av gruppene mine manglet et medlem. I det øyeblikket han kom inn døren sa jeg "Så flott, nå kommer du akkurat i grevens tid.". Jeg ble veldig overrasket over min egen kommentar. Uttrykk som "i grevens tid", er ikke noe jeg bruker daglig i klasserommet. Da det først kom ut av munnen min tok jeg det som en fantastisk mulighet til å presentere et ganske vanlig norsk uttrykk. Siden ingen av elevene mine kjente til uttrykket, brukes det kanskje ikke så ofte lenger. Uansett tenkte jeg å benytte sjansen til å dele uttrykket på bloggen også.

Når noe skjer "i grevens tid" betyr det at det skjer akkurat til riktig tid, kanskje litt sent, men ikke for sent.
Eksempel:
Nå kommer du i grevens tid. Vi skulle akkurat til å begynne å spise.

Hvor kommer uttrykket fra?


Det finnes et par forklaringer opå hva dette uttrykket opprinnelig betydde. Før vi ser på hvor selve uttrykket kommer fra, må vi først se nærmere på hva en greve er.

Greve er en adelig tittel. I Norge har vi ikke lenger adel, og den adelen som en gang var i Norge hadde ikke like stor makt som den har og har hatt i andre deler av Europa. Adel var, enkelt forklart, personer som hadde fordeler som andre deler av befolkningen ikke hadde. Disse fordelene gikk i arv sammen med adelige titler.

Den første forklaringen forteller at uttrykket "grevens tid" kommer fra en borgerkrig i Danmark på 1500-tallet. Denne borgerkrigen kalles grevefeiden. En feide er det samme som som en krangel eller en uenighet. Borgerkrigen handlet om hvem som skulle overta tronen etter at kong Christian I døde. Når man snakker om grevens tid, mener man ofte denne perioden på 1500-tallet. Uttrykket ble på denne tiden brukt når man ville si at noe negativt ville skje med en person.

 Den andre forklaringen sier at uttrykket i grevens tid kommer fra Sverige. På 1600-tallet var det en greve som het Per Brahe, og mens han hadde makt var det en lykkelig tid. Man tror at uttrykket først betydde i lykkelig tid, og deretter har forandret betydning til "rett tid" eller "i siste tiden".

Kilde:

Store Norske Leksikon: http://snl.no/grevens_tid Lastet ned 21.02.14

Vannebo, K. I. (2011). Prikken over i-en og andre uttrykk. Oslo: Cappelen Damm.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar