søndag 27. juli 2014

Her er det ugler i mosen!


Om noen sier at det er ugler i mosen, betyr det at noe er mistenkelig og ikke er helt som det skal være. Uttrykket ugler i mosen viser at situasjonen er farlig på en eller annen måte.

Eksempel:
Per: Jeg kan kjøpe en helt ny iPhone for bare 200 kroner?
Jahn: Ja, og du kan få med et kontantkort for 100 kroner.
Per: Dette høres fantastisk ut. Det må være ugler i mosen. Du prøver å lure meg. iPhonen er ødelagt.

Uttrykket ugler i mosen er et rart uttrykk. Vi er vant til summen av ord i et uttrykk ofte betyr noe annet samlet enn hver for seg, men dette uttrykket er helt spesielt. Det er en grunn til det. Tenk på hva uttrykket sier. Det er ugler i mosen. Først har vi altså ugler. Ugler er fugler. Deretter får vi vite at disse uglene er i mosen. Mose er små, våte planter som vokser på bakken. Hvordan kan fuglene klare å komme ned i mosen? Det er jo bare rart.Hvor kommer uttrykket fra?


Uttrykket ugler i mosen er et dansk uttrykk. Egentlig var uttrykket opprinnelig "ulver i mosen". Ugler var altså ulver i det opprinnelige uttrykket, og du bør vite at mose betydde myr . Om du er usikker på hva ei myr er kan jeg forklare at ei myr er et veldig vått område du finner i skogen der det ikke vokser trær. Oppå den våte jorda vokser det vanligvis mose. Med andre ord betydde uttrykket egentlig at det fantes ulver i myra. Med en gang blir det logisk at uttrykket betyr at noe er farlig. Jeg har absolutt ikke lyst til å møte ulver i myra og hadde syntes at det var veldig farlig.

Men hvordan ble ugler til ulver? Ulike kilder gir ulike svar på hvorfor ulv ble til ugle. Store Norske Leksikon mener at ulv ble til ugle fordi ulver ble utryddet i Danmark. Denne forklaringen finner vi også i boka Prikken over i-en og andre uttrykk av Kjell Ivar Vannebo, men her presenteres også teorien om at overgangen fra ulver til ugler kan skyldes at ulver i enkelte dialekter ble uttalt uller og det ordet over tid derfor endret seg. Akkurat hva som skjedde med uttrykket vet vi ikke, men dette er et spennende eksempel på at  språk utvikler og forandrer seg over tid.


Kilde:
Store Norske Leksikon; http://snl.no/ugler_i_mosen - lastet ned 18.07.14
Vannebo, K. I. (2011). Prikken over i-en og andre uttrykk.Oslo: Cappelen Damm.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar