søndag 20. juli 2014

Her er Teodor - brum brum

Bildet er hentet fra YouTube-klippet nedenfor


Like før sommerferien tok jeg med klassen min til Oslo Bymuseum. Det var en hyggelig avveksling fra vanlig undervisning i klasserommet. Selv om utstillingen vi dro for å se på var interessant og lærerik, er det denne karen på bildet ovenfor som sitter best i min hukommelse. Jeg gikk rundt sammen med et par elever og ble veldig glad når jeg så ham i teaterdelen av museet. Jeg tror elevene jeg gikk sammen med syntes jeg var veldig rar for det var jo bare en slitt bamse. For meg er dette et barndomsminne. La meg få presentere deg for Teodor.

Teodor er en bamse som ofte var med på barne-TV da jeg var liten. Jeg husker ham best fra en julekalender der han gikk rundt og gjorde i stand til jul sammen med programeleder Eli Rygg. Han var en litt redd og forsiktig bjørn som tenkte mye. Han var alltid snill og veldig bekymret for at andre ikke hadde det bra. Han var tydelig strikket i gult garn, hadde på seg en snekkerbukse og sa rett som det var brum-brum. Rett som det var betyr at han sa det ganske ofte i ulike sammenhenger.

Teodor var en av mange figurer som ble ført av Birgit Strøm, en kjent norsk skuespiller og dukkefører. Gjennom Birgit Strøms stemme og bevegelser, brummet Teodor seg inn i mitt barndomshjerte. Derfor kunne jeg ikke gjøre annet enn å stå og smile dumt sammen med elevene mine, som sikkert lurte på om jeg hadde blitt gal. Jeg hadde nesten glemt Teodor før jeg fant ham igjen her. Nå ønsker jeg at du også skal vite hvem Teodor er. Jeg mener at han er en liten kulturskatt. Uansett om andre er enige eller ikke er han en skatt fra min barndom som jeg ønsker å børste litt støv av, selv om det kanskje bare er for et lite øyeblikk.

Nedenfor ser du er lite klipp fra Teodors julekalender.2 kommentarer: