mandag 1. september 2014

De nye norskprøvene
Mange har sikkert fått med seg at norskprøvene har blitt forandret. De nye norskprøvene er digitale. Det vil si at du svarer på norskprøven på PC. Om du ikke er vant til å bruke PC, bør du øve på dette før du tar norskprøven. Det er veldig dumt om usikkerhet til verktøyet du skal bruke, ødelegger for prøveresultatene dine.

Hva er likt?

Norskprøven består fortsatt av en skriftlig og en muntlig prøve. Du skal vise at du kan de samme tingene som ved de gamle norskprøvene, men på en litt annen måte. Den skriftlige prøven består fortsatt av  tre delprøver som tester leseforståelse, lytteforståelse og skriftlig framstilling. 

Hva er ulikt?

Norskprøvene er ikke lenger delt inn i norskprøve 2 og norskprøve 3. Om du ønsker å ta gamle norskprøve 2, er den nye prøven til nivå A2. Her tester du om du er på nivå A1 eller A2. Om du vil ta gamle norskprøve 3, må du ta prøven som tester på nivå B1. Her får du vite om du er på nivå A2 eller B1.

Prøvene kalles i dag nivå A1-A2, og nivå A2-B1. Dette er litt forvirrende for de som ligger rundt nivå A2. Om du lurer på om du ville bestått gamle norskprøve 2, bør du ta testen A1-A2, om du lurer på om du kunne bestått gamle norskprøve 3, kan du ta A2 - B1.

Nå blir ikke lenger prøveresultatene delt inn i bestått/ ikke bestått. I stedet blir resultatet på de ulike delprøvene oppgitt slik: «Under A1», «A1», «A2» og «B1».
En annen forandring er at norskprøvene nå avholdes kun to ganger i året. Neste gang er i begynnelsen av desember 2014. Datoen kan variere avhengig av hvor du skal ta prøven. Oppmelding til norskprøven er åpen for privatister fra 13.–31. oktober. Da melder du deg opp til prøven på hjemmesidene til VOX.

Siden de skriftlige oppgavene nå løses digitalt (på data) og ikke på papir, har også oppgavene forandret seg litt. Dette kommer jeg tilbake med mer informasjon om i et senere blogginnlegg.

Her kan du lese mer om norskprøvene på hjemmesidene til VOX.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar