søndag 7. september 2014

Norskprøve A2-B1 - Begrunn (Oppgave 3)I oppgave 3 skal du vise hvor flink du er til å begrunne meningene dine.  Eksempeloppgaven på VOX sine hjemmesider ber deg sende en e-post til et busselskap og klage på at de legger ned bussruter som du ønsker å beholde. Ved første øyekast kan denne oppgaven minne litt om den første oppgaven i gamle norskprøve 3. Det er sannsynlig at andre varianter av denne oppgaven kan være å skrive et leserinnlegg eller å skrive en søknad. Merk deg at dette kun er gjetning fra min side og at jeg ikke vet mer enn det jeg ser i eksempeloppgavene. Uansett hvordan oppgaven ser ut, må du huske at du her testes i hvor flink du er til å begrunne dine egne meninger.

Norsksonens eksempeloppgave:

Skriv en e-post til håndverkeren. Skriv minimum 80 ord.

Du har hatt besøk av en håndverker som har gjort en jobb i leiligheten din. Etter at håndverkeren hadde gått merket du at feilen ikke var helt reparert. Skriv en e-post der du ber håndverkeren komme tilbake for å rette opp feilen.

Hei!

Du var tidligere i dag i min leilighet for å stoppe en vannlekkasje ved koblingen til oppvaskmaskinen på kjøkkenet mitt. Etter å ha satt i gang oppvaskmaskinen oppdaget jeg at vannslangen bak oppvaskmaskinen fortsatt lekker. Jeg ønsker derfor at du kommer tilbake snarest for å se på lekkasjen en gang til og stanse lekkasjen. Før feilen er rett opp kommer jeg ikke til å betale regningen jeg fikk tidligere i dag siden feilen ikke er rettet opp. 

Med vennlig hilsen
Sharon Kawanis

Vurderingsskjemaet til VOX sier at for å være på B1 nivå må kandidaten (du) kunne" svare på oppgaven og få fram sine synspunkter om det gitte emnet, samt gi noen grunner for disse". I eksempelteksten har jeg forklart situasjonen for håndverkeren, hva som har skjedd tidligere og hva jeg ønsker skal skje videre. Jeg har begrunnet hvorfor jeg mener at jobben håndverkeren gjorde ikke er god nok, hvorfor jeg mener at han må rette opp feilen og hvorfor jeg ikke kommer til å betale regningen før feilen er rettet opp.

Akkurat som i oppgave 1 og 2, er det viktig at du skriver en sammenhengende tekst. Dersom du kun skriver setninger som ikke henger sammen, viser du heller ikke her at du er over A2-nivå. Språket i oppgave 3 vurderes på samme måte som i oppgave 2. Dette kan du lese mer om her.

Informasjonen jeg har gitt i dette blogginnlegget er hentet fra hjemmesidene til VOX. Jeg har kun forsøkt å samle informasjonen slik at den blir lettere å forstå. Håper det hjelper!

3 kommentarer:

 1. Takk for tips. Jeg skal ta Norskprøven neste uke og akkurat nå sett på bloggen din. Har lest noe poster, alle hadde nyttig informasjon. Håper det gar bra for meg på eksamen neste :-) Tusen takk en gang til.

  SvarSlett
 2. 1 Des 2016 kl.13.30
  Takk for tips. Jeg skal ta Norskprøven neste uke og akkurat nå sett på bloggen din. Har lest noe poster, alle hadde nyttig informasjon. Håper det gar bra for meg på eksamen neste :-) Tusen takk en gang til.

  Svar

  SvarSlett
 3. derfor er dette eksempel kan være b1 eller a2

  SvarSlett