fredag 5. september 2014

Norskprøve A2-B1 - Beskriv bildet (Oppgave 1)


I eksempeloppgavene til norskprøve A2-B1 er den første oppgaven i skriftlig produksjon en bildeoppgave. Her får du se et bilde der det er mange personer og mye som skjer. Nedenfor har jeg laget en lignende oppgave, og skal forklare litt om hvordan du må løse oppgaven.


Norsksonens eksempeloppgave


Hva ser du på bildet? Hva gjør personene?For å vise at du er på B1-nivå må du fortelle litt om bildet. Beskriv detaljer, og bruk gjerne litt fantasi.

Eksempeltekst:

På bildet ser man mennesker i en park. Gresset er grønt, og menneskene har på seg lite sommer klær. Det ser ut som om det er sommer. Vi ser blant annet to gutter. Den ene gutten har med seg en fotball, mens den andre gutten peker mot høyre. Kanskje de skal spille fotball og ser etter en fin gressplen. Begge har på seg t-skjorte og shorts.  Til høyre for guttene ser vi en person som løper. Denne personen har på seg blå klær. Jeg tror han trener, for det virker ikke som om han har dårlig tid. Foran i bildet ser vi to personer som snakker sammen. Den ene personen har hestehale og har på seg rosa klær. Den andre personen har kort hår og har på seg lilla klær. Jeg tror den andre personen er en mann, men det kan også være en dame med kort hår.

Forskjellen mellom en A2-tekst og en B1-tekst er først og fremst at B1-teksten er en tekst, og den har med detaljer. Dette betyr at du ikke bare beskriver det du ser med enkle setninger som står alene. Dersom du forteller om gutten med ballen, bør du fortelle at han står sammen med en kamerat. Fortelle hva de gjør. Står de stille? Snakker de med hverandre? Ser de på hverandre? Hva tror du de skal gjøre? er de glade, sinte eller triste. Fortell og beskriv.

Dette er ikke en tekst med mange detaljer:
Jeg ser to personer som snakker sammen midt i bildet. Jeg ser også to gutter. En gutt peker. En mann løper. En jente har en ballong. To mennesker sitter og venter.

Teksten ovenfor forsøker å bruke detaljer, men det er mange detaljer som mangler dersom vi sammenligner med den første teksten. Her er det heller ikke en tekst. Jeg forteller bar kort hva jeg ser. Problemet er at da blir jeg fort ferdig med å beskrive bildet, og jeg får ikke vist hvor mye jeg kan.

Hvordan kan jeg øve på denne oppgaven?


Finn bilder med mange mennesker og øv på å skrive tekster om bildet. Øv på preposisjoner slik at du kan fortelle hvor personene er ( ved siden av, foran, bak, til høyre, til venstre osv.). Det er også lurt å øve på adjektiv. Pass på at du kan samsvarsbøye adjektivene (eks. en gul blomst, to gule blomster).

Informasjonen jeg har gitt i dette blogginnlegget er stort sett hentet fra hjemmesidene til VOX. Jeg har kun forsøkt å samle informasjonen slik at den blir lettere å forstå. Håper det hjelper!

10 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 2. Hei, kan man skrive mer enn 100 ord?

  SvarSlett
 3. På bildet ser jeg mange mennensker som er i en park. Det er en fin dag og himmelen er blå.Parken har masse grønne trær og gress. Det sitter en liten jente med røde klær som holder to ballonger, den ene er gul og den andre er rosa. To damer står og snakker, det ser ut som de har vært å trent. Begge har på seg treningsklær. Jeg ser også to gutter som skal spille fotball. Det er også en jente og en gutt som sitter på en benk i parken. Jenta har langt rødt hår, grønne sko og har på seg en grønn tskjorte. Gutten som sitter på benken har kort rødt hår. Den siste personen jeg ser på bildet er en mann som tar seg en løpe tur i parken. Han har på seg blå bukser, blå tskjorte og ett blått svettearmbånd rundt armen og ikke minst ett blått håndkle på skulderen. Det bruker han til å tørke vekk svetten. På bildet ser jeg også to flotte store lysestolper

  SvarSlett
 4. Jeg ser gutter og jenter i parken,Også å bildet ser man mennesker i en park. Gresset er grønt, og menneskene har på seg lite sommer klær. Det ser ut som om det er sommer. Vi ser blant annet to gutter. Den ene gutten har med seg en fotball, mens den andre gutten peker mot høyre. Kanskje de skal spille fotball og ser etter en fin gressplen. Begge har på seg t-skjorte og shorts. Til høyre for guttene ser vi en person som løper. Denne personen har på seg blå klær. Jeg tror han trener, for det virker ikke som om han har dårlig tid. Foran i bildet ser vi to personer som snakker sammen. Den ene personen har hestehale og har på seg rosa klær. Den andre personen har kort hår og har på seg lilla klær. Jeg tror den andre personen er en mann, men det kan også være en dame med kort hår

  SvarSlett
 5. Det er så bra dette hjelper oss tusen takk

  SvarSlett
 6. Det hjelpe mye tusen takk for eksempel beskrivelse av bilde

  SvarSlett