lørdag 6. september 2014

Norskprøve A2-B1 - Fortell (oppgave 2)I oppgave 2 skal du fortelle. Hvordan oppgaven er formet er det litt vanskelig å vite på forhånd. I eksempeloppgaven på VOX sine hjemmesider skal du skrive en e-post. Oppgaven kunne like gjerne vært å skrive et brev, eller kanskje til og med et blogginnlegg. Rammen rundt oppgaven er ikke så viktig. Pass bare på at du følger det oppgaven ber deg gjøre. Det du må huske, er at du i oppgave 2 skal fortelle.

Norsksonens eksempeloppgave:

Skriv en e-post til en venn. Skriv mellom 80 og 200 ord.
Fortell om en hendelse som har betydd mye for deg.


Hei!

Hvordan går det med deg? Er alt bra med familien?

I dag har jeg en spennende nyhet. Forrige uke var jeg på jobbintervju i en butikk som selger klær. I går fikk jeg vite at jeg har fått jobben. Jeg ble så glad at jeg smilte fra øre til øre da jeg fikk nyheten. Jeg er så glad, men jeg er nervøs. Det betyr mye for meg og familien at jeg har fått jobb. Jeg begynner på mandag. Dette blir en fin jobb fordi jeg liker mote og klær. Jeg skal både jobbe i kassa og hjelpe kunder i butikken. Det blir sikkert en del ryddig og bretting av klær også. Det er en veldig fin butikk. Jeg har ikke kjøpt mange klær der selv, men jeg har tittet der mange ganger. Kanskje jeg får rabatt i butikken. Det hadde vært gøy. Det er alltid morsomt å kjøpe seg noe nytt. Med rabatt blir klærne billigere. Om du kommer innom butikken, kan jeg kanskje hjelpe deg med å finne en fin kjole til bryllupsdagen din. De har mange fine kjoler som kan passe. Kom innom butikken i neste uke så kan jeg hjelpe deg.

Vi snakkes!

Hilsen
Rania

(199 ord)

Først vil jeg si til deg at dette er ikke er mange ord. Nå kan det hende at du blir litt sur på meg, men det er helt greit. Dersom du er uenig, skal jeg fortelle deg en hemmelighet. Du må skrive mer. Skriv, skriv, skriv. Hvis du er flink og øver på å skrive mange tekster så vil du etter hvert merke at du skriver lenger. Prøv å skrive en tekst på 200 ord tre eller fire ganger i uka. Den første uka klarer du kanskje bare litt over 100 ord på hver tekst. Men om du er flink til å øve, vil du etter fire uker ha kommet mye mye nærmere målet. Kanskje klarer du til og med å skrive 150 - 200 ord på 30 minutter. Jeg ser det hos alle elevene mine, og du er sikkert ikke et unntak. Du må bare skrive mer! En annen hemmelighet er at dersom du tenker at det ikke er så mange ord, blir det lettere å finne ordene. Tenk positivt.

Hva ser sensor etter på B1?


Vurderingsskjemaet til VOX sier at for å være på B1 nivå må du "svare på oppgaven og skrive en 
sammenhengende tekst som er lett å følge".  Akkurat som da du skulle beskrive et bilde, er det viktig at du skriver en sammenhengende tekst. Dersom du kun skriver setninger som ikke henger sammen, viser du ikke at du er over A2-nivå.

Når en sensor ser på teksten din ser han på tekstoppbygging, rettskrivning og tegnsetting, ord og uttrykk og grammatikk.

Tekstoppbygging
  • Du bruk tekstbindere som men og eller.
  • Du viser at du kan bruke at-setninger og som-setninger

Rettskrivning og tegnsetting
  • Du har god rettskrivning og staver de fleste ord riktig. Du har likevel lov til å ha noen skrivefeil, men vanlige ord bør være riktig.
  • Du begynner setningene med stor bokstav, og avslutter setningene med punktum.
  • Du bør vise at du kan noen enkle kommaregler.

Ord og uttrykk
  • Du bør kunne fortelle om temaet på en naturlig måte og stort sett bruke ord og uttrykk som er vanlige å bruke om dette temaet.

Grammatikk
  • Du bør sette verbet på plass nummer to i helsetninger. 
  • Du bør kunne skrive riktig ordstilling i helsetningen (inversjon) når leddsetningen kommer før helsetningen.
  • Du kan skrive setninger med variert ordstilling. Noen setninger begynner med subjekt, og noen setninger begynner med adverbial. Du bør også vise at du kan skrive leddsetninger


Om eksempelteksten:


I eksempelteksten er det eksempler på tekstbinding som men og eller.
Jeg er så glad, men jeg er nervøs.
Det er brukt at-setninger og som-setninger.
I går fikk jeg vite at jeg har fått jobben.
Forrige uke var jeg på jobbintervju i en butikk som selger klær.

Rettskrivning og tegnsetting er stort sett riktig. Setningene begynner med stor bokstav, og slutter med punktum. I tillegg er det brukt to kommaer i teksten. Begge kommaene er foran tekstbinderen men.

Ord og uttrykk i teksten passer til innholdet i teksten.

Når det gjelder grammatikk, er det få grammatiske feil. Setningene i teksten har variert ordstilling.
I dag har jeg en spennende nyhet.  (Begynner med adverbial)
Jeg ble så glad... (Begynner med subjekt)
Om du kommer innom butikken, kan jeg kanskje hjelpe deg med å finne en fin kjole til bryllupsdagen din. (Begynner med leddsetning)


Informasjonen jeg har gitt i dette blogginnlegget er hentet fra hjemmesidene til VOX. Jeg har kun forsøkt å samle informasjonen slik at den blir lettere å forstå. Håper det hjelper!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar