onsdag 2. mars 2016

Har du en kjepphest?

Kilde: Fotolia.com

Har du hørt uttrykket "å ha en kjepphest". Det er kanskje ikke et uttrykk vi bruker veldig ofte, men i dag kom det plutselig flyvende ut av min munn. "Jeg har en kjepphest". Jeg ble selv litt overrasket, men tenker at det er et uttrykk det kan være ålreit å kjenne til. Du vil nok ikke møte det veldig ofte, men det er en av detaljene i språket som det kan være morsomt å kunne.

Hva betyr det?


Egentlig er en kjepphest en barneleke. Du har sikkert sett dem. Kanskje hadde du en selv da du var liten, eller du har kjøpt en til barna dine. En kjepphest er et hestehode på en kjepp. Barne leker med den ved å sette kjeppen mellom bena og løpe. Da later de som om de rir på en hest. 


Selv om jeg faktisk har en slik kjepphest hjemme, var det ikke det jeg hadde lyst til å fortelle da jeg sa "Jeg har en kjepphest". Uttrykket har nemlig også en annen betydning. Om du har en kjepphest er det noe du er veldig opptatt av. Det er ofte en ting som andre også synes er viktig, men du synes det er ekstra viktig og ved å bruke dette uttrykket forteller du at dette er noe du virkelig tar på alvor.

Eksempel:

Jeg er veldig opptatt av at barna har god og frisk luft. Du kan si at å å kjempe mot luftforurensning (uren luft) er en kjepphest for meg.

Jeg bruker kanskje dette uttrykket mest for å unnskylde at jeg ikke vil gi slipp på et tema når andre vil bytte samtaleemne.

Eksempel:

Jeg beklager at jeg kommer tilbake til hvor viktig det er med frisk luft, men det er en kjepphest for meg. 

Jeg prøver på denne måten å fortelle at det er mulig at jeg er veldig opptatt av dette temaet. Jeg prøver å si at jeg vet at jeg kanskje kan virke masete, men også at dette er en av de tingene jeg vil mase litt om. Jeg er ikke generelt masete, men dette synes jeg er verdt litt masing.

Har du en kjepphest?

2 kommentarer:

  1. Thanks for sharing your information, its great and i appreciated about it!

    agen sbobet

    SvarSlett
  2. Vi har uttrykket i tysk også men man bruker det litt forskjellig. Man vanligvis bruker det når man veldig liker en tema eller vite mye om den. Kanskje også når man har mestret noen da kan vi sier at denne tema ER vår kjepphest.
    Jeg synes det er særlig interessant at ikke bare ord og grammatikk men selv uttrykker er så liknende på tysk og norsk :) takk for artiklene dine!

    SvarSlett