torsdag 10. mars 2016

Strategier for å lære: VØL-skjema
Når man skal lære noe, kan det være lurt å ha noen metoder som hjelper oss å lære. Vi kaller disse metodene for læringsstrategier fordi vi bruker disse metodene bevisst for å lære mer og fortere.
En strategi er en metode vi bruker bevisst for å oppnå et mål. Med en læringsstrategi er målet å lære.
En av lærisngstrategiene du kan bruke, er VØL-skjema. Navnet VØL kommer fra den første bokstaven i hver kolonne av skjemaet, Vet - Ønsker å lære - Lært. Man kan arbeide med VØL-skjema med både små og store oppgaver. For å se hvordan man lager et VØL-skjema, kan du se på videoen ovenfor. Nedenfor har jeg forklart prosessen litt mer detaljert.

Arbeid med VØL-skjemaet begynner med å aktivisere bakgrunnskunnskap. Det vil si at du begynner å skrive ned det du allerede vet om temaet. Dette skriver du ned i første kolonne.
For å vise deg hvordan man lager et VØL-skjema, skal jeg lage et skjema om krokodiller. Dette er et helt tilfeldig tema som jeg vet litt om, men hvor jeg fortsatt har mye å lære. Jeg begynner med å skrive inn det jeg vet om krokodiller i V-kolonnen.

Når jeg har skrevet ned det jeg vet om krokodiller, må jeg finne ut hva mer jeg ønsker å vite, det jeg har lyst til å lære. Dette setter jeg inn i den andre kolonnen.

Når de to første kolonnene er fylt ut, begynner vi med arbeidet som vi vanligvis tenker på som læring. Nå er det på tide å finne svaret på de tingene vi ønsket å vite i den andre kolonnen. Svarene jeg finner setter jeg inn i den siste kolonnen.

Da jeg prøvde å finne svar, lærte jeg mer enn de tingene jeg ønsket å vite. Jeg skriver denne informasjonen inn i den tredje kolonnen sammen med svarene på det jeg ønsket å lære. Ved å lage et VØL-skjema har jeg organisert kunnskapen min om krokodiller. Jeg fant ut at jeg visste mer om krokodiller enn jeg trodde. Det var ting jeg ikke visste som jeg ønsket å vite, og jeg lærte mye nytt. Siden jeg har fylt ut dette skjemaet, har jeg nå god oversikt over hva jeg kan om krokodiller. Det vil nå være lettere å huske dette.

3 kommentarer:

 1. Thanks for sharing your information, its great and i appreciated about it!

  casino

  SvarSlett
 2. Hei, Har du skrevet et innlegg hvor du forklarer setningsoppbygning på Norsk ? Jeg har lest mange innlegg her og lurer på om det finnes noe som knyttes til detter tema. Takk på forhånd

  SvarSlett
 3. Hei, jeg er her ute for å spre denne gode nyheten til hele verden på hvordan jeg fikk mannen min tilbake. Jeg ble gal da mannen min forlot meg for en annen kvinne i forrige måned. Men når jeg møter en venn som introduserer meg til profeten Okona, stor budbringer til oraklet som han tjener, fortalt jeg mitt problem til profeten Okona om hvordan mannen min forlot meg. Han sa bare til meg at jeg er kommet til rett sted, da jeg vil få mitt hjerte ønske uten noen bivirkning. Han fortalte meg hva jeg trenger å gjøre, Etter at det var gjort, I de neste 2 dagene ringte min mann Jeg på telefonen og sa unnskyld for å leve meg før. Jeg er så glad og overveldet at jeg må fortelle dette til hele verden hvordan profeten Okona hjelper meg med å gi mitt hjerte ønske. Hvis du trenger noen form for hjelp, kontakt profeten Okona på følgende e-postadresse: prophetokona@gmail.com eller WhatsApp på +2348069032895 Han kastet også så mange stave som,
  (1) Hvis du vil ha din ex tilbake.
  (2) Du trenger ikke en skilsmisse i ekteskapet ditt.
  (3) Du vil bli markedsført på kontoret din.
  (4) Du vil kurere for dødelige sykdommer
  (5) Hvis du vil ha et barn.
  (6) Du vil være rik.
  (7) Du vil knytte din mann og kone til å være din for alltid.
  (8) Hvis du trenger økonomisk hjelp.
  (9) du vil ha en kone / ektemann

  SvarSlett